Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Vasvár Kollégium

Szerző: Gyöngysi Zsuzsanna és Dr. Horváth Zsolt (szerk.)
Oldalszám: 300 oldal
Kiadás dátuma: 2018-01-01
6.048 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Vasvár Kollégiumot. Szakmai vezetője Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári dr. Bendefy László városi könyvtár igazgatója, technikai vezetője a Népfőiskola részéről dr. Horváth Zsolt volt. A két alkalommal, 2017 tavaszán és nyarán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában négy felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, valamint több középiskola, alapítvány, kulturális központ munkatársai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Lelkiismeretes munkájukat ezúton is köszönöm. Ők készítik elő a 2018 márciusában sorra kerülő könyvbemutatót, ahol megismerhetjük a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szeren-csejáték Service Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta, Őrvidék, Komárom, Garam mente, Torockó-Aranyosszék, Moldva és Gyimes magyar lakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2017 nyaráig, a hazai Kunság I. Kollégiumban szintén 2017 őszén zárul le az értékfeltárás a záró konferencia megszervezésével. Ezzel párhuzamosan még két magyarországi kollégiumunk is dolgozott 2017 folyamán Vasvár és Kisvárda térségében. 2017 őszén két külhoni értékfeltáró kollégiumunk Gyergyó és Felső-Bodrogköz vidéke – és egy hazai kollégium – Alsó-Bodrogköz térsége – is elkezdte értékfeltáró munkáját.

Kapcsolódó híreink