Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Utak a Teleki térről

Szerző:
Oldalszám: oldal
Kiadás dátuma: 0000-00-00
2.500 Ft

Leírás

M. Kiss Sándor kutatói és tanári pályája során rengeteget tett azért, hogy a több mint négy évtizednyi kommunizmus alatt rendszerszinten meghamisított, elhazudott és eltorzított történelem újra tényeken alapuljon. 1944, 1945–48, 1956 egymásra felfűzött története 2018-ban gyakorlatilag tárgyalhatatlan lenne az iskolateremtő M. Kiss Sándor kutatásai, publikációi, szellemi erőtere és hatása nélkül. Az Eötvös Collegium szemináriumaitól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem előadásaiig számos generáció szellemi érésében és kiteljesedésében volt szerepe, vállalása és felelőssége, miközben személye összeforrt 1956 forradalmának és szabadságharcának tárgyalásával. Új beszédmódot, fogalomkészletet, paradigmát alakított ki, mely néhány személy egyéni szerepe helyett immár egy egész nemzet sokszálú mozgásaira koncentrál.

„Hamuban sült pogácsáim többsége M. Kiss Sándor kemencéjéből került ki, és talán a legfontosabb útravalóm ezek közül is az a jó tanács, hogy »meg kell újítani a történetírást«” (Borvendég Zsuzsanna)

„S benne volt mindebben M. Kiss Sándor is, ahogy tudatosított bennem számos tudat(ta)lanul mozgó-mocorgó és mozgató fogalmat, mely az ő saját lélektérképén éppen úgy rajta van, mint az enyémen, legfeljebb kicsit másutt, vagy másként, de kitörölhetetlenül.” (Kávássy János Előd)

„Amikor közös mesterünk, Czine Mihály búcsúztatására igyekeztünk 1999. február 6-án, M. Kiss Sándor így szólt a Farkasréti temető kapujában nekem:

 Ez a kurva század – mondta – Ady halálával kezdődött és Czine Miska halálával fejeződik be.« Gondoljon ki-ki, amit akar, állítom, e pár szó Sándor életének egyik telitalálatos mondata volt…” (N. Pál József)

 „Akik hallgatták a Tanár Úr előadásait, vagy hosszabban társalogtak vele, azok tudják, hogy létezik egyfajta jellegzetes »M. Kiss-szerű« gondolkodásmód. Ez a jellegéből adódóan a személyes beszélgetésekben átélhetőbb, mint írott formában.” (Szekér Nóra)

Kapcsolódó híreink