Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Tanyakollégium III.

Szerző: Dr.Rigó Róbert–Demeter Péter(szerk.)
Oldalszám: oldal
Kiadás dátuma: 2023-05-04
8.778 Ft

Leírás

A Lakiteleki Népfőiskola évek óta több anyaországi és határontúli felsőoktatási intézménnyel közösen szervez kutató és adatgyűjtő terepmunkát az egész Kárpát-medencében, melyek célja a még meglévő helyi értékek feltárása, rögzítése és publikálása.
A Tanyakollégium III. ezeknek az adatgyűjtő terepmunkáknak, valamint ezredfordulón szervezett két Tanyakollégiumnak a folytatása, melyekben a Kiskunság tanyavilágának változásait és problémáit igyekeztünk feltárni.
A korábbi Tanyakollégiumoknak a 2019-ben elhunyt dr. Csatári Bálint geográfus volt a szakmai vezetője, ezzel a kötettel az Ő emléke előtt is szeretnénk tisztelegni. A hasonló kollégiumokon való részvétel - az adott szakmai tartalmon túl - az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalok számára kiemelkedő személyes élményt jelent,amely ismereteik módszertani és tárgyi gazdagításán túl, a nemzetért érzett felelősségük tekintetében is építő tartalmú, hiszen számos emberrel, családdal kerülnek személyes kapcsolatba, a gyakran több órásra nyúló beszélgetés, a család múltjának és jelenének megismerése révén.
Az adatgyűjtés során a kérdőívek és interjúk módszerét alkalmaztuk.
A korábbi Tanyakollégiumban használt kérdőívet, ahol szükséges volt átdolgoztuk és korszerűsítettük.
A tervezetthez képest a kutatás évekig húzódott, a pandémia miatt többször módosítanunk kellett az adatfelvételek időpontját.
A kérdőívekkel kapcsolatos terepmunka 2021 októberében zajlott ,míg a mély interjúkra a 2022 tavaszán került sor. A program befejezése után a hallgatók és oktatók részletesen beszámoltak az elért eredményekről, a tapasztalataikról, és ezek írott változatai alapján állítottuk össze a „Tanyakollégium III” című kötetünket.

Ez a kiadvány friss, egyedülálló és értékes betekintést nyújt a Kiskunság, azon belül is elsősorban a Homokhátság tanyáinak életébe és állapotába. Településenként számos tanyaportrén keresztül tekinthetünk be e vidék egyedülálló múltjába, a gazdálkodás jellegzetességeibe és az itt élő emberek mindennapjaiba. A Duna-Tisza közén fekvő mezővárások határában elszaporodó tanyák több évszázados előzményre tekintenek vissza, virágkorukata19. századvégén, a 20. század első felében élték, amikor sokan felhagyva a városi élettel a tanyán, a homokon kialakult intenzív kertgazdaságban keresték a boldogulásukat. Ez a tendencia ma elképzelhetetlen, napjainkban az emberek a globális gazdasági folyamatokba bekapcsolódó nagyvárosokba, vagy azok környékére húzódnak.
A környezeti, a gazdasági, a társadalmi és politikai kihívások változnak, de a tanyák ezekhez rendszerint sikeresen alkalmazkodni tudtak az évszázadok során. Nagyon bízom benne, hogy a jelen kihívásainak is megtudnak felelni az itteni emberek és még a
21. század végén is élnek és gazdálkodnak a tanyákon.

A könyv a Lakiteleki Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKoN) közös szervezésében, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A Tanyakollégium III. szakmai vezetője dr. Rigó Róbert a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történettudományi intézetének tudományos főmunkatársa, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kutatási osztályvezetője, technikai vezetője a Népfőiskola és az IKoN részéről Demeter Péter volt.

Dr. Rigó Róbert

Megjegyzés:

Fizetési feltételek:

Átutalásos számlát állítunk ki, amit a könyvcsomagban talál majd. Ezért kérjük pontos nevét, címét megadni, vállalkozás esetén az adószámot is! Amennyiben majd megkapja a könyvcsomagot kérjük a számlát 8 napon belül kiegyenlíteni!

Köszönjük Antológia csapata!

Kapcsolódó híreink