Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

PÉLY KOLLÉGIUM

Szerző: dr. Dulai Sandor – Havel Alexandra (szerk.)
Oldalszám: oldal
Kiadás dátuma: 2023-08-10
8.778 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún.
Magyar Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető.
A települési értéktárak mintájára alkották meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állította össze. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként hungarikummá minősíteni. A külhoni és a hazai magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg az Pély Kollégiumot. Szakmai vezetője dr. Dulai Sándor, a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, technikai szervezője pedig Havel Alexandra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD-hallgatója volt. A két alkalommal, 2022. május 15–22. és 2022. szeptember 18–25. között szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában három egyetem hallgatói, tanárai, civil szervezetek és a kondorosi Fehérliliom Népfőiskola képviselői mellett helyi kutatók, segítők is részt vettek. Lelkiismeretes munkájukat ezúton is köszönöm. Ők készítik elő a 2023 február végén sorra kerülő Pély konferenciát, ahol bemutatjuk a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium, majd az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, az Alapítvány A Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta és Moldva magyarlakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2016 őszéig. Őrvidék, Komárom, Garam mente, Torockó–Aranyosszék és Gyimes magyarlakta részein 2017-ben fejeződött be az értékfeltárás. Ezzel párhuzamosan három magyarországi kollégiumunk – Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében – is elvégezte a rá bízott feladatot, az értékek felkutatását. 2018-ban egy hazai – Alsó-Bodrogköz – és két külhoni értékfeltáró kollégiumunk – Gyergyó és Felső-Bodrogköz vidéke –, fejezte be a munkát és tartotta meg ősszel a záró konferenciát. 2019 tavaszán a felvidéki Martos, ősszel a Zoboralja és az erdélyi Háromszék – Orbaiszék kollégium fejezete be munkáját, végül 2020-ban lezártuk a délvidéki Szerémség magyarlakta területein folyó kutatást is. Az értékfeltárás újabb hazai és külhoni területek bevonásával – Moson, Ipolyság, Nagykunság és a Nyírségi Bokortanyák vidéke – töretlen lendülettel végezte munkáját 2022-ben is.  A Pély Kollégium a programsorozat harmincadik állomása volt, természetesen a kutatás 2023-ban is folytatódik újabb területek bevonásával.

Lezsák Sándor

a lakiteleki Népfőiskola vezetője,

a Hungarikum Bizottság tagja

 

Megjegyzés:

Fizetési feltételek:

Átutalásos számlát állítunk ki, amit a könyvcsomagban talál majd. Ezért kérjük pontos nevét, címét megadni, vállalkozás esetén az adószámot is! Amennyiben majd megkapja a könyvcsomagot kérjük a számlát 8 napon belül kiegyenlíteni!

Köszönjük Antológia csapata!

Kapcsolódó híreink