Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Őrvidék Kollégium

Szerző: Dr. Gyurácz Ferenc és Loksa Gábor
Oldalszám: 240 oldal
Kiadás dátuma: 2017-01-01
3.000 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfel-táró programja. Ennek keretében szerveztük meg az Őrvidék Kollégiumot. Szakmai vezetője dr. Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Loksa Gábor volt. A két alkalommal, 2016 tavaszán és őszén szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában hét egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. Ők készítik elő a 2017 február végén sorra kerülő Őrvidék konferenciát, ahol bemutatjuk az ausztriai magyar lakta települések általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta és Moldva magyar lakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2016 őszéig. Garam mente, Komárom, Torockó-Aranyosszék és Gyimes magyar lakta részein 2017-ben fejeződik be az értékfeltárás. Ezzel párhuzamosan három magyar-országi értékfeltáró kollégiumunk is elkezdi munkáját ebben az évben Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében.

Kapcsolódó híreink