Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Nyugat-Bácska Kollégium

Szerző: Dr. Silling István és Hágen Ádám
Oldalszám: 303 oldal
Kiadás dátuma: 2016-01-01
3.500 Ft

Leírás

Mindaz, ami e kötetben megtalálható, pillanatfelvétel egy régió, a Duna menti Nyugat-Bácska magyarjainak egykorvolt és mai életéből. A hangsúly a jelen megörökítésén van, mert a jelenünk, amint az interjúk is sejtetik, gyorsabban lesz történelem, mint szeretnénk. Ebben az értékfeltáró programban – amely része az egész Kárpát-medencét felölelő felmérésnek – olyan főként egyetemi hallgatók és tanárok vettek részt, akik fontosnak tartják a magyar értékek feltárását és megőrzését.

Könyvünk nem tudományos munka, de sok majdani tudományos kutatás szolgálatára lehet. A megkérdezettek kiválasztása során nem arra koncentráltunk, hogy az interjúalanyok nem-, életkor- és iskolázottsági arányai tükrözzék a régió ilyen mutatóit. Sokkal inkább azokat a személyeket kívántuk megtalálni, akik valamilyen formában értéket hordoznak, alkotnak, hagyományokat ápolnak, őriznek, legyen az akár össznemzeti, akár helyi érték. Célunk az volt, hogy a kutatók személyes élményein keresztül láttassuk a közösség életét.

Nem volt lehetőségünk mindent begyűjteni, azonban mindaz, ami a kötetből kimaradt, de a nyugat-bácskaiak számára fontos értéket képez, ugyancsak a kutatás műfaji sajátosságának tudható be. Ez azt is jelzi, hogy ezt a munkát folytatni lehet és kell.

A kötettel igyekszünk hozzátenni a vajdasági értékek tárházához, segítségére lenni azoknak a személyeknek és intézményeknek, akik a helyi értékek feltárásán, megismerésén és megőrzésén dolgoznak.

Kapcsolódó híreink