Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Martos Kollégium

Szerző: Dr. Horváth Zsolt és Dr. Sipos Anna
Oldalszám: 290 oldal
Kiadás dátuma: 2019-01-01
Nem kapható!
6.048 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni és a hazai magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Martos Kollégiumot. Szakmai vezetője dr. Sipos Anna néprajzkutató, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatóhelyettese, technikai vezetője a Népfőiskola részéről pedig dr. Horváth Zsolt volt.  A két alkalommal, 2018 májusában és szeptemberében szervezett egy-egy hetes hely-színi kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában hét egyetem hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítik elő a 2019. március 30-án sorra kerülő Martos konferenciát, ahol bemutatjuk a környék magyarlakta településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium, majd az Agrárminisztérium, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, az Alapítvány A Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Nép-főiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta és Moldva magyarlakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2016 őszéig. Őrvidék, Komárom, Garam mente, Torockó-Aranyosszék és Gyimes magyarlakta részein 2017-ben fejeződött be az értékfeltárás. Ezzel párhuzamosan három magyarországi kollégiumunk – Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében – is elvégezte a rá bízott feladatot, az értékek felkutatását. 2018-ban egy hazai – Alsó-Bodrogköz – és két külhoni értékfel-táró kollégiumunk – Gyergyó és Felső-Bodrogköz vidéke –, fejezte be a munkát és tartotta meg ősszel a záró konferenciát. 2019 tavaszán elkezdődik az értékfeltáró kutatásunk Szerémség, Háromszék–Orbaiszék és Zoboralja magyarlakta területein is.

Megjegyzés:

Fizetési feltételek:

Átutalásos számlát állítunk ki, amit a könyvcsomagban talál majd. Ezért kérjük pontos nevét, címét megadni, vállalkozás esetén az adószámot is! Amennyiben majd megkapja a könyvcsomagot kérjük a számlát 8 napon belül kiegyenlíteni!

Köszönjük Antológia csapata!

Kapcsolódó híreink