Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Komárom Kollégium

Szerző: Huszár László és Dr. Horváth Zsolt
Oldalszám: 255 oldal
Kiadás dátuma: 2017-01-01
3.000 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, meg-különböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Komárom Kollégiumot. Szakmai vezetője Huszár László, a Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezetének vezetőségi tagja, a Kortárs Magyar Galéria és a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj kurátora, technikai szervezője a Népfőiskola részéről dr. Horváth Zsolt volt. A két alkalommal, 2016 nyarán és őszén szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában tizenegy egyetem, főiskola és középiskola hallgatói, tanulói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítik elő a 2017. március közepén sorra kerülő Komárom konferenciát, ahol bemutatjuk a felvidéki magyar lakta települések általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta és Moldva magyar lakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2016 őszéig. Őrvidék, Garam mente, Torockó-Aranyosszék és Gyimes magyar lakta részein 2017-ben fejeződik be az értékfeltárás. Ezzel párhuzamosan három magyarországi értékfeltáró kollégiumunk is elkezdi munkáját ebben az évben Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében.

Kapcsolódó híreink