Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Kisvárda Kollégium

Szerző: Néző István és Hágen Ádám (szerk.)
Oldalszám: 320 oldal
Kiadás dátuma: 2017-01-01
Nem kapható!
6.048 Ft

Leírás

A kötet, mely a Kisvárda Kollégium címet viseli, nem csupán Kisvárdát, hanem a Kisvárdai járást kívánja bemutatni. Illeszkedik abba a sorozatba, melyet a Lakiteleki Népfőiskola 2014-ben megkezdett, és ennek az értékfeltáró kiadványsorozatnak aktuális darabja.

Nem törekszik a huszonhárom település történetét és jelen állapotát enciklopédikus jelleggel megmutatni, inkább egy állapotot rögzít. De még az így feltárt és közreadott anyagra sem mondhatjuk, hogy csak az adatokra összpontosító mű lenne, hiszen a kiadvány alapjául személyes kérdőíves felmérések és beszélgetések szolgáltak. Ezzel együtt a könyv mégis tükröz valamiféle objektivitást, hiszen a közölt tényeken, információkon túl azt a valóságot öntötték a szerzők mondatokba, formálták tanulmányokba, melyet ők maguk, illetve a nyilatkozóik megéltek, fontosnak tartottak. A realisztikus jelleget erősítik a felhasznált források, kiadványok is, de az elsődleges cél nem az volt, hogy a szerzők több dokumentumból állítsanak elő egy-egy kompilációt. Az adott településen fellelhető értékek, értékhordozó, hagyományőrző személyek, intézmények, szervezetek feltárása, megörökítése volt a feladat. Talán sok esetben az utolsó pillanatban. Nem esünk túlzásba, ha azt mondjuk, hogy a Kárpát-medencei értéktár erre a vidékre eső „osztályrészét” kívántuk e munka révén rögzíteni, megőrizni és tovább hagyományozni. A most összegyűjtött anyag talán inspirálhatja a települések vezetőit, hogy helyben is létrehozzák a települési értéktárakat.

A jelenben továbbélő múltat nemcsak önmagáért tartották fontosnak a sorozat elindítói és a jelen kötet szerkesztői, hanem azért is, mert a bemutatott településképekből leszűrhető megállapítások a jövőnek szólnak, a közeljövőnek adnak több sürgős teendőt. Bízunk abban, hogy a döntéshozók figyelmét ráirányíthatja a magyar vidék, a „magyar ugar” jelenére, s féltendő jövőjére, és megszületnek azok a politikai döntések, melyek révén majd ezer év múlva is elmondhatják utódaink, hogy „Él magyar, áll Buda még!”

Megjegyzés:

Fizetési feltételek:

Átutalásos számlát állítunk ki, amit a könyvcsomagban talál majd. Ezért kérjük pontos nevét, címét megadni, vállalkozás esetén az adószámot is! Amennyiben majd megkapja a könyvcsomagot kérjük a számlát 8 napon belül kiegyenlíteni!

Köszönjük Antológia csapata!

Kapcsolódó híreink