Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Gyimes Kollégium

Szerző: Dr. Antal György és Antal Tibor és Halázs Péter
Oldalszám: 320 oldal
Kiadás dátuma: 2017-01-01
6.048 Ft

Leírás

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzetközi értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként, hungari-kummá minősíteni.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfel-táró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Gyimes Kollégiumot. Szakmai vezetője Halász Péter, mezőgazdász, néprajzkutató, a Honismereti Szövetség tiszteletbeli elnöke, technikai vezetői a Népfőiskola részéről pedig dr. Antal György és Antal Tibor voltak. A két alkalommal, 2016 őszén és 2017 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában tizenkét középiskola és felső-oktatási intézmény tanulói, hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Lelkiismeretes munkájukat ezúton is köszönöm. Ők készítik elő a 2017 októberében sorra kerülő Gyimes konferenciát, ahol bemutatjuk a kör-nyék magyar lakta településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium, Muravidék, Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta és Moldva magyarlakta részein egy-egy kollégiumunk fejezte be munkáját 2016 őszéig. Őrvidék, Komárom, Garam mente és Torockó-Aranyosszék magyarlakta részein 2017 tavaszán tartottuk meg a záró konferenciákat. Ezzel párhuzamosan két magyarországi kollégiumunk Kunság és Kisvárda térségében már befejezte a kutatást, másik két kollégiumunk pedig jelenleg is dolgozik Vasvár, illetve Alsó-Bodrogköz vidékén. Ezeken felül 2017 őszén két külhoni értékfeltáró kollégiumunk – Gyergyó és Felső-Bodrogköz vidéke – is elkezdi értékfeltáró munkáját.

Kapcsolódó híreink