Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

Forrásvidék

Szerző: Szekér Nóra - Nagymihály Zoltán (szerk.)
Oldalszám: oldal
Kiadás dátuma: 0000-00-00
Nem kapható!
1 Ft

Leírás

Két kötet jelenik meg 2017 őszén a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában. A korszak szerinti első, a rendszerváltás – és szűkebben véve a nemzeti demokratikus ellenzék – szellemi előzményeit elemzi és mutatja be a magyar folyóiratok nyilvánosságában. Ezt követi egy forráskiadvány, amely válogatott dokumentumokat sorakoztat a Magyar Demokrata Fórum korai történetéből. A kötetek az első lakiteleki találkozó időpontjánál találkoznak, a ’87-es tanácskozás képezi közös metszéspontjukat.

Lakitelek több úton járó, egymást ismerő és több kérdésben „találkozó”, szervezeti keretekbe még nem szerveződő, de a nemzeti sorskérdések iránt elkötelezett személyeket kapcsolt össze egy közös cél, a fórumteremtés érdekében. A határkő kijelölése nem önkényes: a szellemi előkészítés története természetesen elkülönül a szervezeti – akár mozgalmi, akár pártszerű – léttől. A közös gondolati keretek, az egyetértés akár legapróbb pontjainak megtalálása, az egyre kiérleltebb viták lefolytatása önmagában nem igényli az intézményesülést.

A hatalom a másként gondolkodók számára is kijelölte az alkotás szigeteit– elsősorban irodalmi és főként vidéki folyóiratok szerkesztőségeit. A kontroll persze itt is érvényesült, és írni csak úgy és arról lehetett, ami belefért a szeszélyesen változó tűrt kategória keretei közé. Cikkek betiltása, szerzők szilenciumra ítélése, folyóiratszámok elkobzása és lapok megszüntetése, szerkesztők leváltása az állandó lehetőségek között szerepelt, mégis létezett a legális keretek között a megszólalás lehetősége. A folyóiratok köré szerveződtek azok a szellemi műhelyek is, amelyek megalapozták azokat a szellemi, baráti kapcsolatokat, amik a későbbi intézményesülés előzményeit jelentették.

Kapcsolódó híreink