Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

A politikai túlélés művészete

Szerző: Fricz Tamás - Halmy Kund - Orosz Tímea
Oldalszám: 345 oldal
Kiadás dátuma: 0000-00-00
2.500 Ft

Leírás

Tanulmánykötetünkben arra igyekszünk választ keresni, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP), amely a pártállami diktatúrát irányító Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként jött létre, milyen érvekkel támasztotta alá a demokráciába való beilleszkedését a nyilvánosság előtt.

A pártnak elemi szüksége volt arra, hogy a széles közvélemény számára el-fogadhatóvá és megkérdőjelezhetetlenné tegye jelenlétét az új politikai rendszerben, hiszen egy, a diktatúrából származó pártnak a demokráciába való beilleszkedése nem természetes politikai jelenség. De vajon milyen érveket sorakoztatott fel a párt, s az érvek és magyarázatok mögött milyen megfontolások rejlettek? Ezeket tekinti át a tanulmánykötet: Orosz Tímea a parlamenti viták jegyzőkönyveit dolgozta fel, Halmy Kund a sajtóban megjelenő írásokat, interjúkat, publicisztikákat stb. elemezte, azonos, előre kiválasztott, az egyes korszakokra leginkább jellemző témakörök, közéleti viták mentén. Ezek a tanulmányok azonban messze túlmutatnak a dokumentum-elemzés műfaján: mindkét szerző arra törekedett, hogy a szövegfeldolgozásokat az adott korszakok történeti és közéleti összefüggéseibe ágyazza bele, tehát az olvasó egyben egy jól hasznosítható rendszerváltás-kronológiát és -történetet is a kezébe kap.

A kötetet Fricz Tamás összegző, a magyar rendszerváltást kelet- és közép-európai kitekintésben is bemutató tanulmánya zárja.

Kapcsolódó híreink