Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

A magyar honvédség a rendszerváltás sodrában

Szerző: Dr. Helgert Imre- Dr. Mészáros Gyula
Oldalszám: oldal
Kiadás dátuma: 0000-00-00
2.500 Ft

Leírás

Részlet Németh Miklós miniszterelnök 1989. május 19-én, a Magyar Néphadsereg vezetői értekezletén elhangzó hozzászólásából:

„(…) a hadsereg erejét semmilyen politikai erőnek nem szabad felhasználni a belpolitikai kérdések megoldására. A hadseregnek intaktnak kell maradnia ezektől a harcoktól, remélem, hogy ezek békés harcok lesznek és a politikai küzdőtéren fognak zajlani, mert a feladatát és kötelességét jól tudó hadsereg nélkül meginogna az egész államigazgatási és – hozzá merem tenni – politikai intézményrendszer is.

Ennek tudatában kell legyen mindenki: kormány, alternatívok, de mindenekelőtt Önök. Mi ilyen felfogásban számítunk Önökre, a kormány támaszkodni kíván a hadseregre, de nem abból a célból, hogy a politikai csatározásokba beavatkozzon. Az legyen a pártok nemes versengése, a hadsereg legfontosabb feladata pedig világos, a nemzet érdekeinek megfelelően az ország védelme és az Alkotmány szavatolása és biztosítása. (…)”

Részlet Lőrincz Kálmán altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 1990. május 24-én, a Magyar Honvédség vezetői értekezletén elhangzó beszédéből:

„(…) a hadseregben végbemenő folyamatok összhangban voltak a társadaloméval. A hadsereg betöltötte azt a szerepét, amivel a korábbi kormányfő az előző vezetői értekezleten minket megbízott: legyünk stabilizációs tényező ebben a társadalmi folyamatban anélkül, hogy beavatkoznánk mindabba, ami hazánkban történik.

Én úgy érzem, ez a tiszti kar, ez a parancsnoki gárda és a hadsereg, a honvédség teljesítette ez irányú kötelezettségét. Megőrizte intaktságát, miközben történelmi változásokat élt meg saját soraiban, saját szervezetében is, felemelt fejjel, becsülettel teljesítette kötelességét. (…)”

Für Lajos honvédelmi miniszter 1990. december 28-án, a Parlamentben elhangzó bejelentése (a parlamenti jegyzőkönyv rögzítésében):

„Tisztelt Ház! Nem akarom sokáig igénybe venni a türelmüket. Ma 13 óra 10 perckor üzenetet kaptam Moszkvából. (Moraj a teremben,) Igen, kérem, ne mosolyogjanak! Január 1-jétől megszűnnek mindazon kötelékek, amelyek évtizedeken át a magyar honvédséget a Varsói Szerződés fegyveres rendszerébe kapcsolták. (Taps.) Tudom, hogy ez sokakban talán nem ébreszt olyan gondolatokat, nem ébreszt olyan érzéseket, ami a helyhez illő lenne. Pedig a választási hadjárataink során rendszeresen hirdettük (hogy felszámoljuk a Varsói Szerződést). A nemzet szuverenitásának visszaszerzéséről beszéltek, osztatlanul, az itt ülő pártok, sőt a Parlamenten kívüli kis pártok is. Ezt hirdettük. Ezt akartuk, amióta itt ülünk ebben a teremben és ez válik valóra január 1-jétől minden tekintetben. Ami azt jelenti, a Magyar Honvédség január 1-jétől csak ennek a parlamentnek, csak ennek a kormánynak és csak ennek a nemzetnek a hadserege lesz. (Taps.) A honvédség a magyar nevet valóban és joggal viselheti.”

Kapcsolódó híreink