Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak

A lakiteleki Szikra Népdalkör 50 éve

1969 – 2019
Szerző:
Oldalszám: 144 oldal
Kiadás dátuma: 2019-10-21
4.001 Ft

Leírás

    A Szikra Kórus alakulásának évében, 1969-ben a Magyar Televízió népzenei tehetségkutató versenye, a „Röpülj páva”, Magyarországot a képernyő elé ültette. Hatására Lakiteleken is kiteljesedett a helyi népdalkör lehetősége. Az iskolai és közösségi ünnepségek mellett a művelődési házban Vass Lajossal, Kálmán Lajossal, Gyöngyösi Gyurival és Csingerné Klárikával szerveztük a járási és a megyei népzenei találkozókat. Az egyre elismertebb Szikra Kórus állandó szereplője volt a hazai és nemzetközi irodalmi esteknek, kiállításoknak.

    A minőségi munka formálója, lelke a kezdetektől Csingerné Klárika, a Kodály-iskola képzett zenepedagógus volt. A népdal, a népzene tiszta forrását ragyogtatta föl, szólaltatta meg kórusaival, citerásaival. Annak a legendás tantestületnek volt népszerű énektanára, amely nekem is bizalmat és szellemi otthont adott.

    Erkölcsi elégtétel számomra is, hogy az elmúlt két esztendőben immár a hetedik Lakitelek közelmúltját feldolgozó igényes könyv támogatója és kiadója lehet a Lakiteleki Népfőiskola és az Antológia Kiadó.

 

    Lakitelek, 2019. október 07.

 

Lezsák Sándor

Kapcsolódó híreink